Blues

Definitie: Blues-ul este o forma muzicala care pune accent pe sentimentele de tristete/melancolie pe care cantaretul le transmite auditoriului.In opinia multora blues-ul este „un planset acompaniat de sunetul unei chitari”.

Istorie: Originile sale reale nu pot fi identificate, probabil a aparut, pentru prima data, cand un om trist a pus mana pe chitara si a inceput sa-si cante suferintele exact asa cum o resimtea fara sa incerce sa o infrumuseteze.

Cele mai vechi relatari ale blues-ului dateaza de pe timpul sclavagismului american, fiind considerat muzica sclavilor de pe plantatiile de bumbac. Acesta era vazut ca o metoda a sclavilor de a se plange de conditiile grele a vietii lor. Aceste melodii erau, de obicei, compuse si cantate de acelasi om, existand putine melodi care erau considerate destul de generale pentru a fi raspandite dar si datorita existentei relativ izolate a comunitatilor de negri.

Calea spre gen muzical bine definit a luat-o in momentul in care sclavii au fost eliberati si nu mai cantau cruzimea unui stapan ci a unui popor.

Denumirea de Blues (feeling blue= a fi trist) a primit-o in 1912 cand a aparut melodia „Dallas Blues” a lui Hart Wand. Aceasta fiind prima melodie de blues inregistrata oficial.

In primele doua decenii ale secolului 20 blues-ul nu era considerat un gen de sine statator ci doar o ramura a muzicii country. Diferenta dintre cele doua genuri fiind culoarea interpretului: daca era alb canta country, daca era negru canta blues. Din aceasta cauza inca exista multe melodii country considerate ca fiind bluesuri.

Intre 1920 si 1930 la Memphis a inceput o intreaga miscare a bluesului, miscare care s-a mutat in Chicago in anii ”30. Dupa cel de-al doilea razboi mondial in jurul oraselor Chicago, Detroit si St. Louis a inceput miscare „electric blues”. Aceasta este inceputul bluesului modern. „Electric blues” este astfel denumit datorita utilizarii chitarii electrice in locul celei acustice de catre interpreti. Tot in aceasta perioada a inceput si aparitia formatiilor de blues, pe langa chitaristul cantaret in formatie mai erau inclusi si basisti si tobosari dar si adougandu-se alti chitaristi.

Anii ’60-’70 au reprezentat raspandirea acestui gen. In acesti ani au aparut formatii de blues in toata lumea, dar a aparut si o debarasare a genului de „specificitatea de specie” avuta pana acum. Apar cantareti de blues albi, iar unele formatii cunoscute incep sa foloseasca in concerte cantece blues sau cu influente blues. Exemple: cantecele de inceput ale Led Zeppelin, Fleetwood Mac, John Mayall & the Bluesbreakers, The Rolling Stones, The Yardbirds, Cream.

In anii ’80-’90 bluesul a avut o raspandire mult mai rapida creandu-si noi fani. In aceti ani au aparut radiouri si reviste specializate pe blues. Totodata a inceput si o tendinta comerciala in randul cantaretilor de blues dar care, din fericire, inca nu s-a dezvoltat.

Notiuni de stil: Muzica blues contine o linie melodica repetitiva, accentul punandu-se pe versurile cu puternica incarcare emotionala.

Reprezentati ai genului blues: Muddy Waters, Jimi Hendrix, Hart Wand, Howlin’ Wolf, Slim Harpo,John Lee Hooker, B.B. King, Willie Dixon ,  Mississippi John Hurt, Skip James, Reverend Gary Davis, Magic Sam, Magic Slim, Otis Rush, Bobby Rush, Denise LaSalle, Sir Charles Jones, Bettye LaVette, Stevie Ray Vaughan

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 răspunsuri to “Blues”

 1. avoidable Says:

  mai, sincer nu am citit tot postul, dar cind am vazut titlul vroiam sa te intreb daca ai ascultat muddy waters; mi se pare foarte tare, de fapt rolling stones isi trag numele de la o piesa de-a lui si au cintat la inceputuri o groaza din piesele lui

 2. Gyzzard Says:

  „Robert Johnson is The Father
  Muddy Waters is The Son
  Jimi Hendrix is The Holy Spirit

  This is the Holy Trinity of The Blues.”
  Pentru mine ordinea e putin diferita dar…

 3. newstory Says:

  habarnam decit de Muddy si Jimi, am facut impreuna armata, mergeam la curv… a, pardon, la ceaiuri. Erau mari amatori de ceaiuri si serate dansante. Cel care a zis faza cu sf treime nici nu cred ca era crestin 🙂

 4. Gyzzard Says:

  Si eu care nu te credeam cand ziceai ca ai facut armata la cea mai grea arma…. :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: