Lectia 2

Cum se tine chitara

Asta e un subiect pe seama caruia m-am certat de multe ori cu un prieten chitarist, si cum nu am ajuns la o concluzie care e metoda perfecta, nu pot decat sa spun: „chitara se tine in asa fel incat sa-ti fie comod sa o ti si sa poti sa atingi freturile fara sa iti rupi mainile”.

Reguli de baza: 

  1. chitara se tine cu griful in partea stanga daca esti dreptaci, si in partea dreapta daca esti stangaci. (Toate lectiile o sa fie scrise pentru dreptaci, asa ca oriunde se foloseste o pozitionare fara specificarea variantei pentru mana stanga, stangacii vor folosi mana in oglinda).
  2. corzile trebuie sa fie paralele cu pamantul. Aici exista pozitii in care trebuie ridicat putin griful, asa ca corzile nu mai sunt paralele, dar totusi fac un unghi destul de mic cu pamantul. In cazul in care griful face un unghi cu pamantul mai mare de 30-40 grade o sa devina foarte greu de cantat.
  3. coarda cea mai de jos va fi cea mai subtire, indiferent de mana cu care se canta. Stangacii care canta la chitara de mana drepata o sa trebuiasca sa-si schimbe corzile ca sa se potriveasca acestei reguli

Pozitia clasica de cantat la chitara presupune ca cel care canta sa stea pe un scaun fara brate (acestea nu incurca la pozitionarea chitarii). Ei trebuie sa-si lipeasca chitara de corp si sa si-o aseze, cu curbura inferioara, pe unul dintre picioare. Cel mai des se foloseste piciorul cel mai indepartat de grif (dreptul pentru dreptaci si stangul pentru stangaci). In cazul in care se foloseste celalalt picior, griful trebuie ridicat putin astfel incat sa poata sa se ajunga la freturile cu numar mic.

Griful se poate tine in doua feluri. Acestea difera doar prin pozitionarea degetului mare al mainii stangi pe spatele grifului.

  1. metoda clasica, aceasta este o metoda putin mai dificila (incomoda), dar care ofera o libertate de miscare mult mai mare. Exista acorduri care pot fi cantate numai folosind aceasta metoda. Ea presupune tinerea degetului apasat pe centrul grifului. Aceasta metoda permite deplasarea degetelor pe tastiera fara a muta degetul mare, pe o distanta mult mai mare.
  2. metoda „baseball bat” presupune tinera grifului asemanator tinerii unei bate, degetul mare fiind asezat pe spatele grifului pe toata latimea acestuia.

Degetul mare este folosit in foarte putine acorduri, si atunci atinge doar coarda 6 (Se poate si coarda 5 da nu am stiu nici un acord a carui definitie sa aiba specificat „thumb on 5 and 6”).

Cum se tine o pana

Se inchide pumnul iar pana se pozitioneaza intre falanga distala a degetului aratator si degetul mare.

Ea trebuie sa atinga doar cu varful cozile. Cu cat atinge corzile o bucata mai mare din pana este nevoie de o forta mai mare pentru a trece de coarda, asta facand sa creasca uzura corzilor si sa ii scada viata, sau chiar sa le rupa.

Reclame

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: