Pimp My Guitar part 1 (chitara acustica si clasica)

Stiu ca poate nu mi-am ales cel mai bun titlu asa ca o sa spun la ce ma refer: modificarea chitarei pentru un plus la calitate. Toate modificarile de aici sunt facute sa modifice destul de putin cum suna chitara, pentru modificari majore exista o singura solutie: ia-ti alta chitara. Pentru cei care nu vor sa-si ia alta chitara dar vor altceva aici sunt cateva sfaturi:

I. Chitara clasica. Fiind o chitara destul de compacta si datorita limitarilor impuse de corzile de nylon, nu prea ai ce sa modifici la ea.

  1. corzile: Un set de corzi mai performante sporesc destul de mult calitatea sunetului.
  2. un set nou de cuie de acordaj. Nu maresc calitatea dar pastreaza mai mult timp acordarea, asa ca diferenta intre calitatea de la inceputul cantecului si cea de la sfarsit sa fie foarte mica.
  3. alta modificare e sa incerci sa ii pui corzi de acustica, dar acestea sunt mai puternice asa ca pentru a le tine in tensiune e nevoie de mai multa forta ceea ce va face lemnul sa dea semne clare de oboseala. Lemnul de pe fata chitarii o sa se curbeze, cuiele de acordaj o sa se strice… Aceste modificari apar pe o perioada destul de mare de timp, dar sunt ireversibile.

II. Chitara acustica. La o astfel de chitara, corzile de metal iti permit modificari mai extreme

  1. Cuiele de acordaj. Aici e intervin multe variabile, de la puterea lui de a tine corzile si rezistenta lui pana la efectul lor asupra sunetului chitarii. Eu prefer niste cuie cromate cu baie de ulei.
  2. Pragusul. Conteaza foarte mult tipul de material din care e facut: metal, os, baga, plastic, carbune. Fiecare are un anumit efect asupra sunetului chitarii. Dar poate cel mai importanta e calitatea lui. trebuie sa fie perfect taiat pentru un sunet de calitate, de asta fabricile mari prefera plasticul, iar chitaristi care isi fac singuri pragusuri prefera osul de vita.
  3. Freturile. Aici trebuie sa recunosc ca nu prea am experienta fiindca prefera sa-mi iau o chitara cu freturile potrivite pentru mine decat sa mi le modific eu. E mult de munca si sanse mari sa distrugi chitara, asa ca nu recomand asta decat celor experimentati, care evident nu au nevoie de ghidul asta, si celor care isi permit sa-si distruga chitara. Freturile pot fi scurte sau inalte. fiecare are avantajele si dezavantajele lui: un fret inalt iti permite benduri dar iti creaza probleme la apasarea tastelor, un fret mic o sa permita sliduri, e mai usor de cantat pe ele, dar ridica probleme la benduri si tehnici asemanatoare.
  4. tuning rod. Asta e o bara care trece prin grif si permite ajustarea unghiului in care e curbat griful. Fiecare grif are un unghi la care e aliniat perfect cu corzile, daca acest unghi se schimba freturile inalte (cele cu numar mare) devin dezacordate. Aceasta bara permite aceasta ajustare a unghiului grifului pentru a atinge acest unghi perfect. trebuie lucrat cu grija pentru a nu rupe corzile, sau pentru a nu risca o deteriorare a grifului.
  5. puntea. Pe punte exista o bucata de plastic. Aceasta poate fi modificicata pentru a modifica distanta intre corzi si grif (o bucata mai inalta creaza o distanta mai mare, iar una mai scurta o distanta mai mica). Aceasta modificare poate produce o dezacordare a freturilor inalte. Teoretic modificarea puntii mai scurte si modificari ale tuning rod-ului, pentru a nu modifica calitatea sunetului, nu creaza o distanta mai mica intre corzi si grif, si creste si riscul de a distruge chitara. Alta modificare a acestui plastic de la nivelul puntii e sa fie inlocuit cu altul din alt material (aceleasi de la pragus).
  6. corzile. Au poate cel mai mare impact asupra sunetului, asa ca trebuie sa fie: in stare buna, de calitate. Cel mai important e sa fie in stare buna, o coarda intr-o stare proasta va scoate un sunet de calitate proasta. Calitatea corzilor are un efect asupra limitei superioare a calitatii sunetului. Alt aspect este grosimea corzilor: corzile mai subtiri (008-038) scot sunete mai subtiri, iar cele mai groase (coarda 6 ajunge la grosimi de nivelul 070) scot sunete mai puternice. Eu prefer marca de corzi GHS, iar la grosime 011-052(asta fiindca sunt cele mai groase care se gasesc in Romania).
Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: